Tunnevyöhyketerapia (TVT) on keholliseen käsittelyyn ja keskusteluun perustuva koko kehon hoitomuoto, jolla tähdätään fyysiseen, emotionaaliseen ja mentaaliseen tasapainoon ja ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Keskeisessä asemassa on kehon tunnemuisti. Siihen peilautuu koko kehon, tunteiden ja mielen historia tästä hetkestä aina sikiövaiheeseen ja siitä taaksepäin jopa perimään saakka, eli myös suvun tunnetraumat voivat periytyä. Traumat jäävät kehon muistiin muodostaen energeettisiä tukoksia, tunnelukkoja.
Tunnevyöhyketerpia on erinomainen työkalu oman itsensä ja voimavarojensa löytämiseen!
Tunteiden keholliset vaikutukset
Tunteet saavat aikaan fyysisiä muutoksia kehossa. Jokainen tietää miltä tuntuu, kun jännittää; on ”perhosia vatsassa” tai vatsa jopa menee sekaisin. Pelosta tulee kylmä hiki ja voi lamaantua kokonaan. Entä kun elämässä on ahdistavia tapahtumia, surua? Rintakehästä puristaa, eikä pysty oikein hengittämäänkään. Kurkkua kuristaa tai on pala kurkussa. Viha korventaa ja katkeruus on kuin karvas sappi. Kasvot punastuu häpeästä. Ilo puolestaan tuo siivet ja on kuin leijuisi ilmassa. Entä kun negatiiviset tunteet jäävät kehoon? Kun tunteet haudataan ja jätetään käsittelemättä, ne ennen pitkään saavat aikaan pysyvämpiä fyysisiä oireita. Vatsaoireista tulee kroonisia, on astmaa, sydän- ja verenkiertohäiriöitä, hormonihäiriöitä, selkäkipuja, päänsärkyä, flunssakierre jne.
Mitä ovat tunnelukot?
Tunnelukot ovat alunperin tulleet meitä suojaamaan. Kun olemme keskellä suurta kriisiä, esim. läheisen kuolema, avioero tai kotiväkivalta, ja tuntuu, että tilanne on liian vaikea kestää, niin tunnelukot tulevat suojaamaan meitä. Ne blokkaavat suurimmat tunnepiikit ja pysymme edelleen jotenkin toimintakuntoisina, vaikkakin voi tuntua, että kuljemme kuin usvassa. Voi olla vaikea muistaakin pahimpia hetkiä. Joskus tunnelukot sulkevat traumat kokonaan pois tietoisesta muistista. Näin tapahtuu etenkin lapsuuden rankoissa traumoissa kuten hyväsikäyttö tai väkivalta. Kehon muistissa tunnetraumat kuitenkin pysyvät ja ovat sieltä myös purettavissa.
Tunnelukkojen olisi tarkoitus hellittää kun pahin on ohi ja mahdollistaa näin trauman käsittely. Joskus nämä lukot kuitenkin jäävät päälle, jopa vuosiksi, ja ilmoittavat itsestään myöhemmin ahdistuksena tai kehollisina oireina, sairauksina. On hankala olo, muttei tiedä miksi. Onneksi näitä lukkoja on mahdollista avata kehollisella käsittelyllä ja keskustelulla ja mahdollistaa näin vaikeiden asioiden läpikäyminen ja niistä irti päästäminen. Anteeksianto muille, mutta myös itselle. Tällöin myös ahdistus ja keholliset oireet hellittävät ja energia pääsee taas virtaamaan kehossa vapaasti mahdollistaen kehon pääsyn tasapainoon.
Hoidon kulku
Hoito aloitetaan alkuhaastattelulla, jossa käydään läpi asiakkaan fyysisiä ja psyykkisiä oireita, mutta kysellään myös asiakkaan elämästä ja sen tapahtumista. Mihin kaipaat apua? Useimmiten käydään myös läpi asiakkaan elämänkaarta ja sen käännekohtia ja herätellään näin tunnemuistia. Tämän jälkeen kehoa aletaan avaamaan pehmeällä vyöhykeratahieronnalla ja polaarisella kaksipistepainannalla aiempaan keskusteluun ja kehossa esiintyviin lukkoihin pohjautuen. Kehohoitoon liitetään keskustelua tarpeen mukaan, mutta tärkeintä on antaa kehon rentoutua ja avautua. Näin pyritään nostamaan esiin kehon muistissa olevia tunteita ja tuntemuksia ja saamaan ne tietoiseen käsittelyyn. Myös hoitojakson aikana mahdollisesti nähdyt unet voivat olla osa hoitoprosessia. Useimmiten hoitoja tarvitaan enemmän kuin yksi ja useamman hoidon sarja on suositeltava. Yleensä alussa 3-5 kertaa noin kahden viikon välein, sitten ehkä kerran kuukaudessa, hoidettavasta riippuen.
Hoitoa voidaan antaa koko keholle, mutta yleensä kullakin hoitokerralla valitaan tietty kehon alue, jolle hoitoa annetaan. Voimaa ei käytetä ja mennään maksimissaan ns. makean kivun alueelle. Hoitoon kuuluvat myös klassiset vyöhykejärjestelmät jalkaterä, kämmen ja korva. Lisäksi voidaan käyttää kehomagneetteja jatkamaan hoitoa.
Kenelle sopii?
Vyöhyketerapia sopii kaiken ikäisille ja monenlaisien ongelmien helpottamiseen ja hoitamiseen aina fyysisistä saurauksista stressiin ja tunne-elämän haasteisiin. Jotkin vahvat lääkitykset, kuten syövän sytostaattihoito, sisäisesti käytetty kortisoni (ei inhalaatio) tai psykoosilääkitys voivat olla este hoidolle. Tällöin suosittelen energiahoitoa vyöhyketerapian sijaan.
Miksi tunnevyöhyketerapia tavanomaisen vyöhyketerapian sijaan?
Tunnevyöhyketerapialla päästään hoitamaan tunne- ja ihmissuhdeongelmien tai fyysisten oireiden syitä, jotka usein ovat elämänkaaren traumaattisissa kokemuksissa ja/tai tunneperimässä. Voidaan puhua myös "ohjelmoinneista", joita olemme omaksuneet kasvuympäristöstämme. Tunnevyöhyketerapia on hyvä kroonisissa kehon häiriötiloissa sekä erilaisissa henkisissä ongelmissa kuten masennus tai ahdistus. Hoitojen myötä itsetuntemus kasvaa ja tunnevyöhyketerapia onkin erinomainen työkalu oman itsensä ja voimavarojensa löytämiseen.